Confessions d’un banquer
Passi d’estrena el dijous dia 4 de desembre a les 20h. Gratuït.
«Quan jo tenia 18 anys el sector de la banca d’inversions era com una caixa de bombons. Vaig guanyar més diners el meu primer dia de trader dels que el meu pare, enginyer, va ser capaç d’estalviar durant tota la seva vida «. Rainer Voss, ex-alt càrrec financer alemany, expert en banca d’inversions.
Un edifici buit, un expert en banca d’inversions i una mirada inquietant sobre un món paral·lel. El documental Confessions d’un banquer (Master of the Universe) ens aporta un punt de vista únic: el d’un poderós ex-treballador d’un banc d’inversions de Frankfurt que explica (sense dir noms ni concretar dades) com es va arribar a la crisi financera des del seu punt de vista.
Llicenciat en economia, Rainer Voss va començar a treballar en banca als 18 anys i es va retirar amb 49 anys el 2008. Ara es dedica a viure, es va organitzar per no haver de treballar durant la resta de la seva vida. «Avui dia si no tens una professió no ets ningú. Ens presentem com a periodista, financer, advocat … és part de la nostra personalitat i això és una perversió. Ho hem invertit: primer som un professional i després una persona, i pel camí hem extraviat els valors i l’ètica.” El protagonista desentranya durant més d’una hora de film què significa treballar a primera línia financera de la banca, un vida de lleialtat i sacrifici per l’organització fins al punt d’arribar a treballar 48 hores seguides.
Voss ens parla dels corredors de borsa com d’éssers alienats de la realitat: «Fa 200 anys es va inventar l’homo economicus. Es tracta d’una figura creada per la ciència econòmica que consisteix a aïllar l’home dels seus atributs polítics, morals o sexuals i enfrontar-lo nu a l’economia amb l’objectiu que obtingui el màxim benefici.»
Confessions d’un banquer ens revela mecanismes del funcionament de l’economia encara que la crítica al capitalisme financer de Voss és més cultural que econòmica. «Vull que la gent que vegi el documental entengui que els diners són irrellevants en aquest context en el qual se’n mouen tants. És més important l’avarícia, la competició, la sensació de pertànyer a una secta, a un moviment especial. I que no hi ha bons o dolents com diuen els mitjans de comunicació. No hi ha un grup de gàngsters. És tot més complicat, és el mateix sistema el que ha oblidat la moral, és gent que es converteix en culpable sense ser culpable segons les regles del sistema.»
El film ha estat nominat recentment als European Film Awards, a més d’haver recorregut Festivals Internacionals de tot Europa.
:: Fitxa tècnica
Alemanya, Àustria (2013). 88 min
VO en alemany i anglès subtitulada en català
Direcció i guió: Marc Bauder
Producció: Gunter Hanfgarn
Fotografia: Boerres Weiffenbach
Muntatge: Hansjoerg Weissbrich, Rune Schweitzer
Música: B. Fleischmann
Productores: Bauderfilm, Co-Production Company: NGF Geyrhalterfilm
:: Premis i Festivals
DocsBarcelona – Catalunya, 2014
Locarno FF, Prix Semaine de la Critique – Suïssa, 2013
Fact Award. CPH:DOX – Dinamarca, 2013
DOK Leipzig – Alemanya, 2013
IDFA – Països Baixos, 2013
:: El Director
Marc Bauder va néixer el 1974 a Stuttgart (Alemanya). Va estudiar administració d’empreses i després es va formar com a cineasta a l’escola Potsdam-Babelsberg.
El 1999 va fundar la seva pròpia productora, Bauderfilm, amb la qual ha produït i dirigit, entre d’altres, The System, After Revolution, The Top Manager, The Communist i Grow or go. El seu documental Master of the Universe (Confessions d’un banquer) es va estrenar mundialment en la Setmana de la Crítica de Locamo.
Actualment, Marc Bauder treballa en el llargmetratge Razzia, entre d’altres projectes.