Mercedes Sosa

El proper dijous dia 5 de febrer s’estrena el documental «Mercedes Sosa» a les sales de tot l’estat. També al Portal 22 a les 20h. Entrada gratuïta.

mercedes-sosa

Cançó i protesta. La música no ha estat aliena a l’anhel de canvi i llibertat. En els temps que corren són molts els motius per protestar, però es poden traduir en cançons?
Quan el 2009 va morir la cantant argentina Mercedes Sosa, Amèrica Llatina va perdre una gran veu als escenaris, però sobre tot va perdre una veu valenta en les protestes contra les injustícies. Mercedes Sosa, membre del Manifesto del Nuevo Cancionero, va rebre moltes amenaces de mort i es va exiliar a París als anys 80 a causa del règim militar.

Un-documental-desnuda-a-Mercedes-Sosa

Qualsevol moviment de protesta té la seva banda sonora pròpia. La cançó protesta va protagonitzar la reivindicació de la situació política i social dels anys 60 i 70. Ens vénen molts exemples a les oïdes: a Estats Units destaquen Bob Dylan, Joan Baez, Pete Seeger, Woody Guthrie entre d’altres artistes. A França ressonen Édith Piaf, George Brassens o Jacques Brel, per citar-ne alguns. Si pensem en Catalunya i Espanya, Paco Ibáñez, Mikel Laboa, Raimon, Pau Riba, Joan Manuel Serrat o Lluís Llach són alguns dels representants de la reivindicació de la cultura popular i la llengua, oprimits durant la dictadura franquista.
A Amèrica Llatina artistes com Mercedes Sosa, Víctor Jara, Violeta Parra o Pablo Milanés van ser les veus que representaven la bandera de la independència dels pobles llatinoamericans. Però si hi ha alguna veu inconfusible en què se sentien representats molts llatinoamericans, sense cap dubte, va ser la de Mercedes Sosa.

-_documental_mercedes_sosa.jpg_274898881

El Documental del Mes presenta una autobiografia a través de la seva pròpia veu. En aquest retrat de Sosa, el director ens mostra al seu fill Fabián explorant el llegat de la seva mare mentre parla amb familiars, amics i companys de professió i visita els llocs més emblemàtics de la seva vida, a la vegada que veiem les entrevistes, actuacions i records més personals.
Al llarg de la història recent, la música ha posat banda sonora a les lluites i els canvis socials. A vegades, oferint esperança, altres, incitant a l’acció i sempre, contribuint a canalitzar un sentiment col·lectiu. Al documental, diversos artistes internacionals com Pablo Milanés, Lleó Gieco, Milton Nascimento, Isabel Parra, Chico Buarque, Fito Páez, Charly García o David Byrne donen el seu testimoni sobre la importància de Mercedes Sosa a la història política i musical d’Amèrica Llatina.
Un viatge íntim al món de Mercedes Sosa, la dona, l’artista, l’activista.

Mercedes sosa documental catamarca

:: FITXA TÈCNICA
Argentina (2013). 93 min
VO en anglès, castellà, italià, francès i portuguès subtitulat en català.

Director: Rodrigo H. Vila
Música: Diego Vila
Productora: Cinema 7 Films
Guió: Rodrigo H. Vila
Edició: Luciano Origlio
Productors Executius: Dalila Zaritzky, Guillermo Rossi

:: PREMIS I FESTIVALS
DOCSBARCELONA – CATALUNYA, 2014
PANAMA FILM FESTIVAL (AUDIENCE AWARD) – PANAMÀ, 2013
IDFA – PAÏSOS BAIXOS, 2013
FIFA – INTERNATIONAL FESTIVAL OF FILMS ON ART IN MONTREAL – CANADÀ, 2013
RIO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – BRASIL, 2013
SYDNEY LATIN FILM FESTIVAL (BEST DOCUMENTARY AWARD) AUSTRÀLIA, 2013
THESSALONIKI INTERNATIONAL DOCUMENTARY FESTIVAL – GRÈCIA, 2013

:: EL DIRECTOR
El Rodrigo H. Vila es va graduar a la universitat en comunicació i productor de mitjans. Va treballar com director i productor en diferents mitjans de comunicació. El 1998 va fundar Cinema 7 Films i ha estat director del Fòrum Internacional Doc Meeting Argentina durant els últims tres anys. Ha rebut diversos premis i ha guanyat dos premis Martin Fierro com Millor Productor Internacional (el premi més prestigiós d’Argentina).