OMG: organisme modificat genèticament
Què són i què en sabem dels OMG? Qui controla el futur del que mengem i del nostre planeta? El Documental del Mes de maig ens apropa al sector de l’ indústria alimentària focalitzant l’atenció en el mercat de les patents de llavors transgèniques.
El director, Jeremy Seifert, és un pare de família que preocupat per l’alimentació dels seus fills, decideix emprendre un viatge per endinsar-se en el coneixement de l’ indústria alimentària. Des de la taula del menjador de la seva família, passant per Haití, París o Noruega, fins el vestíbul de l’empresa proveïdora de productes químics per a l’agricultura Montsanto, Seifert profunditzarà en una pregunta que cada vegada preocupa més als ciutadans de tot el món: Sabem el què mengem?
Com afecten els transgènics als nostres fills, a la salut del nostre planeta i a la nostra llibertat d’elecció sobre el seu consum? Aquestes són algunes de les incògnites a les que intentarà donar resposta el documental. El film ens mostra com la família d’en Jeremy poc a poc decideix evitar participar en aquest tipus de sistema alimentari globalment implantat, el qual consideren gens saludable, injust i destructiu per el planeta. Ràpidament aflora la pregunta: és possible rebutjar el sistema alimentari actual, o hem perdut alguna cosa que ja no podem recuperar?
Els OMG, Organismes Modificats Genèticament, comunament coneguts com a transgènics, son organismes que se’ls hi ha alterat el seu material genètic (ADN) de una manera que no tindria cabuda en la natura. Els tipus d’OMG més comunament desenvolupats i comercialitzats són espècies vegetals de cultiu, com per exemple el blat de moro, la soja, la colza i el cotó. Aquestes varietats s’han modificat genèticament, principalment per atorgar-les resistència a determinades plagues d’insectes i als herbicides més potents utilitzats en l’agricultura. Tot i que no existeix cap estudi científic mundialment acceptat que determini si els OMG són o no perjudicials per la nostra salut. Quines conseqüències té consumir aquests aliments sotmesos a grans quantitats de productes químics? Quins interessos hi ha al darrere de la comercialització de llavors transgèniques a nivell mundial?
Amb un notable recorregut per festivals internacionals, OMG: Organisme Modificat Genèticament és una reflexió sobre l’escàs coneixement que la societat té sobre la seva pròpia alimentació i sobre l’ importància del dret de decidir, mitjançant el coneixement i l’ informació, en si consumir aliments transgènics o bé orgànics.
:: FITXA TÈCNICA
Estats Units (2013). 90 minuts
VO en anglès subtitulada en català
Direcció: Jeremy Seifert
Guió: Jeremy Seifert
Producció: Joshua Kunau, Jeremy Seifert
Producció Executiva: Joshua Kunau, Elisabeth Kucinich, Jill Latiano Howerton Fotografia: Rod Hassler
Muntatge: Terry Yates, Jeremy Seifert So: Daniel MCcoy
Música: Jubilee Singers
Productora: Compeller Pictures
:: PREMIS I FESTIVALS
Premi del públic, Yale International Film festival, EUA, 2013.
Premi millor documental, Berkshire International Film Festival, Regne Unit, 2013. Berlin International Film Festival, Alemanya, 2013.
:: EL DIRECTOR
Jeremy Seifert és cineasta i activista als Estats Units, viatja per tot el país fent xerrades sobre medi ambient i tasques humanitàries.
El 2010 va debutar amb el seu primer documental, DIVE!, guanyador de 22 premis en festivals de tot el món, en el qual el director investiga sobre la quantitat d’aliments que es llencen a les escombraries als Estats Units. OMG Organisme modificat genèticament és el seu segon film produït per la seva productora Compeller Pictures.