Descobrim destil·lats del món 2024

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es world-map-globe.jpg

Possiblement l’alcohol es va generar de casualitat i de manera espontània ara fa uns 12.000 anys. Des d’aquell moment i al llarg de tot el planeta i de tota la història, l’ésser humà ha utilitzat el seu ingeni per a desenvolupar tècniques tant de fermentació com de destil·lació per obtenir alcohol a partir de les matèries primeres que el rodegen. Avui en dia, les begudes destil·lades s’han globalitzat i hom pot trobar de tot a tot arreu, o quasi, però la varietat i l’abundància ens han fet perdre l’interès i el coneixement d’allò que consumim. 

El món de l’alcohol, ha estat fortament estigmatitzat degut a les seves problemàtiques, i això l’ha fet opac i el control econòmic de les grans marques l’ha deslligat de les petites produccions vinculades a les tradicions agrícoles i culturals de cada regió. Sortosament, aquest panorama està canviant, i cada cop és mes elevat l’interès del consumidor en conèixer allò que l’hi ofereix el mercat.

Amb aquesta voluntat divulgativa, al Portal 22 aquest primer semestre del 2024, de la mà de l’enòleg i sommelier Carles Bargalló, ens continuarem endinsant en el món dels destil·lats a partir de 6 noves sessions, on descobrirem alguns dels secrets d’aquests misteriosos i complexes fenòmens que ens aproparan a alguns dels productes destil·lats més rellevants de l’actual panorama etílic mundial.

Sessions:

1 – Dijous 18 de gener: Whiskys escocesos

2 – Dijous 8 de febrer: Grappes

3 – Dijous 7 de març: Whiskys japonesos

4 – Dijous 4 d’abril: Vodkes

5 – Dijous 9 de maig: Whiskys americans

6 – Dijous 30 de maig: Tequiles

Possible sessió extra:

7 – Dijous 13 de juny: Wkiskys: Especial Embotelladors Independents

Lloc: Portal22

Horari: de 19:30 a 21:00

Preu tast individual: 30€

Preu abonament de tots els tastos: 160€

Nombre de referències per tast: 6 destil·lats per cada tast

Places limitades

Punt de venta: Portal22

1 – Dijous 18 de gener: Single Malt Scotch Whiskys

Parlar de whisky, és parlar d’escòcia. I el single malt és la manera més pura d’obtenir un whisky. La complexitat en gustos i aromes és màxima. En descobrirem les diferents regions i les seves particularitats, tant orogràfiques com culturals. La matèria primera, la seva el.laboració i el seu envelliment. Un viatge sensorial per Escòcia a partir de la seva Water of Life.

2 – Dijous 8 de febrer: Grappes

Si el whisky és Escòcia, la Grappa és Itàlia! País viticultor per excel·lència, ha aconseguit fer-se un lloc al món de les begudes destil·lades, a partir del subproducte de la tradició enològica del país. I lluny de ser un producte desprestigiat, la qualitat i la finor d’aquests productes, ens transporta a l’univers vínic d’una manera subtil i espirituosa.

3 – Dijous 7 de març: Whiskys Japonesos

I si algun país ha sabut plagiar l’univers etílic escocès, aquest ha estat sens dubte el Japó. D’aquesta illa en surten actualment, molts dels millors whiskys del món. Han sabut sumar a tot el saber fer dels escocesos la seva meticulositat i la seva cosmovisió per poder fer un pas més enllà en la qualitat de molts processos productius, aportant-hi matèria primera d’alta qualitat, tant a nivell de cereals, com de fustes per fer-ne l’envelliment. 

4 – Dijous 4 d’abril: Vodkes

Potser una de les begudes que està més de moda en els darrers anys … desprestigiada amb la irrupció imparable de la Ginebra, però que poc a poc va guanyant nous adeptes gràcies a la feina ben feta d’aquell qui vol recuperar el lloc que li pertoca. La beguda dels Tsars i dels revolucionaris, dels blancs i dels rojos, de l’aristocràcia i del poble. La beguda que reuneix al voltant d’una taula per compartir la vida. Mendeléiev va dir que tot està en el vodka. Que tot s’hi troba i que tot s’hi amaga. 

5 – Dijous 9 de maig: Whiskys Americans

Parlar de whiskys americans, és parlar de Whiskeys, amb e, com els Irlandesos. Potser perquè d’aquí els ve la tradició. Però la història del país els ha fet reinventar i readaptar multitud de vegades, i això ha fet que la diversitat cerealística del continent s’extrapoli en la diversitat productiva del destil·lat. Legislacions poc restrictives en quant a la matèria primera, ens permeten degustar un ventall d’universos organolèptics difícils de trobar en altres llocs del món. 

6 – Dijous 30 de maig: Tequiles.

El 2023 vam endinsar-nos en el món del Mezcal, la beguda mare. Aquest 2024, ens centrarem en el Tequila, la seva versió mes popular i comercialitzada. Els anys 80 i 90 el Tequila va ser un boom de consum de producte massiu i de molt baixa qualitat  i de dubtosa procedència, que li va atorgar una pèssima reputació. Poc a poc però, com el vodka, ressorgeix de les seves pròpies cendres, amb productes genuïns i de molta qualitat, per recuperar la imatge de tradicionalitat i espiritualitat que mai hagués tingut que perdre. 

7 – Dijous 13 de juny. Sessió extra Embotelladors Independents.

El romanticisme dels single malts és indestriable de les figures dels embotelladors independents. Emparats en contractes signats a perpetuïtat fa segles, aquestes figures de negociants compren lots de whisky seleccionats per ells mateixos a les diferents destil·leries per poder-los envellir amb les seves consignes de rigor i qualitat. La fama i respecte que desperten aquests embotelladors els situa en la figura dels afinadors de whiskys, convertint diamants en brut en autèntiques joies de col·leccionista.