Cor suec, sang finesa

El proper diumenge 11 d’agost el Portal 22 i El documental del mes et presenten la pel.lícula-documental «Cor suec, sang finesa», una road movie musical sobre la recerca de la pròpia identitat. El passi començarà a les 20h. amb l’entrada gratuïta.

SangFinlandesa_CorSuec

Un pare i un fill recorren Suècia en cotxe per endinsar-se en un viatge musical per la memòria emocional i la història de la immigració finlandesa a Suècia.
Kai Latvaletho, un músic retirat de quaranta anys, emprèn un viatge en cotxe amb el seu pare. Junts condueixen des d’Oulu, al nord de Finlàndia, fins a Gotteborg, al sud de Suècia, per revisitar els llocs on van viure els anys 70 – des de l’infantesa de Kai fins a l’adolescència. L’objectiu: entendre perquè en Kai, finlandès d’origen criat a Suècia, no se sent ni finlandès a Finlàndia, ni suec a Suècia.
El viatge familiar d’un pare i un fill es converteix en un recorregut musical per la història dels més de 600.000 finlandesos que els anys 60 i 70 van emigrar a Suècia buscant la feina que no trobaven al seu país i dels 200.000 que van tornar a la seva terra de naixement els anys 80. Enmig de confessions personals i moments de tendresa, Cor suec, sang finesa revela les dificultats d’adaptació d’aquesta comunitat, estigmatitzada per l’alcoholisme, el crim i la vergonya de ser considerats ciutadans de segona i tercera classe.
El fil narratiu del documental combina imatges del viatge dels dos homes amb actuacions musicals de cançons escrites els 70 per la primera generació d’immigrants finlandesos a Suècia, i interpretades per músics suecs-finlandesos, segona generació dels homes i dones que es van veure obligats a provar sort en un altre país.
Gràcies a Cor suec, sang finesa, Mika Ronkainen ha estat anomenat com un dels 10 directors europeus a tenir en compte aquest 2013 per la prestigiosa revista Variety, l’únic en el gènere documental.

Fitxa tècnica:
Finlàndia, Suècia, França (2013). 90 minuts. VO en finès i suec subtitulada en català
Direcció i guió: Mika Ronkainen
Fotografia: Vesa Taipaleenmäki
Muntatge: Åsa Mossberg
So: Esa Nissi, Janne Huotari
Producció executiva: Kimmo Paananen, Mika Ronkainen, Ulla Simonen

IMG-20130715-WA0005-1