Demonstration

UN FILM BALLET DE VICTOR KOSSAKOVSKY I 32 ESTUDIANTS DEL MÀSTER EN DOCUMENTAL DE CREACIÓ DE LA UNIVERSITAT POMPEU FABRA

 

A PARTIR DEL PROPER 2 D’OCTUBRE ESTRENA A TOTES LES SALES I AL PORTAL 22!

“Ens endinsem en una nova era i potser necessitem pel·lícules que no pot fer un mateix sol. No podria haver fet aquest film jo sol perquè no puc estar en 32 llocs diferents alhora. Ara és el moment d’unir els cervells. Anem a mostrar alguna cosa a la humanitat que no hagi vist mai abans.» Victor Kossakovsky.

2012, un any de protestes massives arreu del món, Espanya és l’escenari de dues vagues generals contra els plans d’austeritat del govern: el 29 de març i el 14 de novembre. A Barcelona, els manifestants es congreguen en diversos punts de la ciutat i la policia utilitza bales de goma per controlar-los. Durant aquest període, al Teatre del Liceu, es representa el ballet Don Quixot de Ludwig Minkus.

En els dos dies de vaga general, 32 estudiants del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra es llancen al carrer amb les seves càmeres per filmar els fets des de diferents punts de vista, seguint les indicacions del director rus Victor Kossakovsky.

demonstration_-_main

Tothom té una idea preconcebuda del que va a veure en una pel·lícula sobre una manifestació. Crisi econòmica, violència ciutadana, violència policial … Tothom coneix aquestes imatges, youtube n’està ple d’elles. Els estudiants filmen el que està passant gairebé com si fossin càmeres de vigilància. Però la distància que permet veure a l’espectador el que realment està passant és la música. El resultat és un ‘film-ballet’ en què els personatges, els sons i les situacions trobades es combinen amb la música de Minkus en una barreja reveladora que produeix un efecte imprevisible. Llavors, és quan veus alguna cosa diferent.

demonstration-Don_Quijote

:: FITXA TÈCNICA

Catalunya (2013). 70 min

Direcció: Victor Kossakovsky i 32 estudiants

Guió, fotografia i muntatge: Victor Kossakovsky i 32 estudiants

Producció: Jordi Balló, Eva Vila

Postproducció de so: Juan Sánchez, Cuti

Música: Ballet Dom Quixot, de Ludwig Minkus

Productores: Victor Kossakovsky Films i màster de Documental de Creació UPF

 

:: PREMIS I FESTIVALS

IDFA – Països Baixos, 2013

MOMA Documentary Film Festival – EUA, 2014

True/False Film Festival – EUA, 2014

Hot Docs – Canadà, 2014

DocsBarcelona – Catalunya, 2014

 

:: EL DIRECTOR

Nascut a Sant Petersburg l’any 1961, Victor Kossakovsky treballa com a ajudant de càmera, ajudant de direcció i editor des de 1978. Va estudiar guió i direcció entre 1986 i 1988. Ha dirigit 10 pel•lícules que han guanyat més de 100 premis: Losev, The other day, The Belovs, Wednesday, Pavel and Lyalya, I loved you…, Tishe!, Svyato, Vivan las Antípodas! i Demonstration juntament amb 32 estudiants.