Infiltrators

infiltrators-poster

 

El “checkpoint” està tancat. “Canvi de ruta, canvi de ruta!” crida el taxista, anunciant el principi d’un altre camí incert a la recerca d’una via que permeti creuar la barrera física de més de 5 metres d’alçada que encercla els territoris palestins.

 

infiltrators

 

Infiltrators descobreix la realitat dels ciutadans palestins que han vist les seves famílies, feines, amistats o costums, trencades pel mur impenetrable que ha manat construir el govern israelià. Els infiltrats no són traficants ni contrabandistes, alguns són membres de famílies separades, gent que treballa o prega a l’altre costat de la frontera. Els “infiltradors” són homes que coneixen cada centímetre del mur i que busquen setmana a setmana maneres de travessar-lo per sobre, per sota o a través, en un confós entramat de barreres.

Infiltrators és el debut de Khaled Jarrar en el món documental. Equipat amb una càmera domèstica i en condicions de clandestinitat, Jarrar ha seguit al llarg de 4 anys centenars de palestins creuant el mur que parteix en dos Jerusalem, intentant descobrir les raons i els mètodes d’aquests homes que se senten orgullosos de ser anomenats “infitradors”. Al llarg d’aquest viatge el director s’ha introduït en el món d’aquest traficants, molts d’ells antics taxistes que van perdre la feina quan es va construir el mur i que han trobat una nova manera de guanyar-se la vida, obtenint més beneficis que abans.

Aconseguir que aquestes persones ensenyessin davant de la càmera els punts febles del mur per on ajuden a creuar centenars de persones cada any no ha estat fàcil. Es tracta d’un material prohibit, obtingut amb la condició de no mostrar els rostres dels protagonistes  -els “infiltradors”- que en cap moment apareixen en pantalla.

Una denúncia de les polítiques de seguretat israelianes que evidencia la impossibilitat d’empresonar una nació sencera i posa de relleu la capacitat inexplicable de molts palestins per sobreviure i dur a terme una vida normal en circumstàncies totalment extremes.

 

Infiltrators-2

 

:: Fitxa tècnica

Palestina, Líban, Emirats Àrabs Units (2012). 70 minuts

VO en àrab subtitulada en català

Direcció, guió i fotografia: Khaled Jarrar

Producció executiva:  Mohanad Yaqubii , Sami Said

Muntatge:  Gaëtan  Harem

So:  Carl  Svensson

Productora: Idioms Film

 

:: Premis i festivals

Secció Oficial. DocsBarcelona International Film Festival. Espanya, 2013.

Premi Especial del Jurat. Dubai International Film Festival. Emirats Àrabs Units, 2012.

Millor Director de Documental. Premi FIPRESCI. 2012.

Millor Documental. The Muhr Arab Award. Emirats Àrabs Units, 2012.

 

:: El director

Llicenciat en interiorisme i en arts visuals, Khaled Jarrar és un creador multidisciplinar que treballa amb fotografia, vídeo i performance. Alguns dels seus projectes més famosos han estat l’exposició fotogràfica als “checkpoints” israelians de Howarra i Qalandya el 2004 i el projecte Live and work in Palestine que consistia en crear el primer segell palestí no oficial per estampar als passaports oficials de la gent de qualsevol nacionalitat que viatja pel món.

 

jarrar

 

Una vegada més, podeu gaudir d’aquesta pel.lícula-documental d’estrena de la mà del Documental del Mes al Portal 22.