Camí a Olímpia

Camí a Olímpia, el darrer documental d’aquest 2013 al Portal 22, es podrà veure el dimecres dia 11 de desembre a les 21h.

postercat

El director de cinema discapacitat Niko von Glasow es declara enemic de l’esport i considera els paralímpics una incongruència total; considera que són un muntatge de la societat per reconciliar-se amb la seva relació amb els discapacitats i no pot entendre com algú pot intentar una fita com aquesta, quan la vida quotidiana de les persones amb discapacitat ja és sovint un repte més que suficient.

Amb aquests prejudicis, von Glasow s’endinsa en les vides de diversos atletes que competeixen als Jocs Paralímpics de Londres 2012. Greg Polychronidis és un jugador grec de boccia, que pateix atròfia muscular i que afirma sense dubtar: “Als Paralímpics no es tracta de participar, com tothom diu, es tracta de guanyar”. Matt Stutzman és un tirador d’arc americà sense braços aficionat a les armes. La seva discapacitat no li impedeix en absolut tenir cura del seu fill recent nascut. Christiane Reppe és una nadadora alemana amb una sola cama. Malgrat negar-ho al principi, acaba confessant: “… ens construïm un mur al voltant nostre, vull vendre una imatge de persona forta”. Aida Dahlen, orfe de la guerra de Bòsnia, forma part de la selecció noruega de tennis taula i li falta una mà. L’equip de voleibol assegut de Ruanda està format per hutus i tutsis, i tot i que tothom  els pregunta qui pertany a cada ètnia, ells es neguen a identificar-se, és un mal que forma part del passat.

Amb tots ells Niko parla, riu, pregunta i arriba fins al fons dels temes més delicats: per què posen els seus cossos al límit? Els fa por el fracàs? Com afronten les relacions personals? Fan veure que no tenen febleses físiques i mentals o les tenen totalment superades?

Escèptic, irònic i moltes vegades fins i tot amb un to irreverent, Niko von Glasow emprèn un viatge físic i emocional al costat de tots aquests atletes. La seva discapacitat li permet afrontar temes de manera directa i sense eufemismes, i aquesta proximitat amb els atletes li obra la porta a un món desconegut, el de l’esport i la discapacitat, i li planteja una pregunta que mai s’havia imaginat: són els Paralímpics un exemple més pur de l’esperit olímpic original que els Jocs Olímpics?

 

MY_WAY_TO_OLYMPIA01

 

 :: Fitxa tècnica

Alemanya (2012). 85 minuts

VO en anglès i alemany subtitulada en català o castellà

Direcció i guió : Niko von Glasow

Fotografia: Hajo Schomerus

Muntatge: Mechthild Barth, Bernhard Reddig

Producció executiva: Ingo Fliess

 

:: Premis i festivals

Berlinale. Alemanya, 2013.

DOK.fest München. Alemanya, 2013.

Festival des Films du Monde. Canadà, 2013.

 

:: El director

Niko von Glasow va començar la  carrera cinematogràfica portant els cafès al reconegut director Rainer Werner Fassbinder. Va estudiar a la New York University i a l’Escola de Lodz a Polònia, i ha estat premiat en nombroses ocasions per l’Acadèmia alemanya: des del seu primer film, Weddingguests, passant per Marie’s Song (1994) o Nobody’s Perfect (2008).

Niko von Glasow és membre de l’EFA -l’Acadèmia Europea del Cinema- i del BAFTA -l’Acadèmia Britànica de Cinema i Televisió-. Va fundar la Tibetan Film School i dóna classes de guió i direcció per tot el món.