Fina Puigdevall + Pere Planagumà + A restaurant, a dream

logo

La següent sessió de Film & Cook 2013 combina un showcooking d’un xef reconegut i una pel.lícula: Fina Puigdevall + Pere Planagumà + A restaurant, a dream

Es podrà veure el diumenge 24 de novembre de 17.00h – 17.55h a la Sala 1 dels cinemes Aribau de Barcelona.

FINA PUIGDEVALL

La Fina de Les Cols regenta des del maig de l’any 1990, el Restaurant Les Cols d’Olot, del que n’és propietària i cuinera i que s’emplaça a la Masia on va néixer.
La seva cuina transmet molt amb pocs elements. Li agrada despullar els plats fins que quedi allò que ésessencial, però sense perdre la poesia. És una cuina sòbria però essencial; depurada però generosa. Transmet sinceritat, equilibri, austeritat, naturalitat, d’una manera autèntica i emotiva, amb il.lusió, intuïció i sensibilitat.
És una cuina del paisatge i l’estacionalitat, del producte no viatjat. Una cuina sostenible, en un món globalitzat cada dia més mancat d’autenticitat. La seva cuina és el reflex de la seva manera de ser. Les propostes que ofereix estan arrelades a la terra i al paisatge que l’envolta. Per això ha començat una tasca d’investigació i recuperació de l’horta tradicional de la comarca. Treballa, amb una visió particular, els productes propis de la Garrotxa: el fajol, la patata de la Vall d’en Bas, el blat de moro, l’aviram de pagès – ànecs i pollastres- els fèsols de Santa Pau, la ratafia, el tortell d’Olot, el porc i els embotits, la truita de riu salvatge, el cargol, el senglar, la tòfona, la castanya, el nap, els bolets, les herbes i les flors…
La Fina considera al seu equip com una perllongació de la família, pel joc de complicitats que es creen. Considera que l’objectiu del seu restaurant és donar felicitat. Per això dóna molta importància al ritual i a que es gaudeix de cadascún dels plaers que envolten la taula: el luxe de la llum i del silenci; la importància del gest i la mirada; la serenor en l’ambien i l’hospitalitat.

fina_puigdevall

PERE PLANAGUMÀ

Pere Planagumà és el cap de cuina del Restaurant Les Cols d’Olot (Girona), un restaurant que en l’edició de la Guia Michelin 2010 d’Espanya i Portugal va rebre la seva segona estrella Michelin.
Jove cuiner que atresora un recorregut professional plausible i admirable en el seu dia a dia davant els fogons i en la seva participació en la formació i difusió de la bona cuina.
La filosofia de la cuina dels Les Cols és transmetre sinceritat, equilibri, austeritat, naturalitat, d’una manera autèntica i emotiva, amb il•lusió, intuïció i sensibilitat. Una cuina sostenible en un món globalitzat i cada dia més freturós d’autenticitat. Les propostes que ofereix estan arrelades a la terra i al paisatge que ho envolta. Advoca pels productes humils, el contrast tradició/avantguarda, té la naturalesa i el paisatge com a font d’inspiració i reinterpreta i adapta els productes de la terra i del seu entorn.
Pere Planagumà ha recorregut en els seus primers anys de formació restaurants de gran nivell en tota Europa, com La Tour d’Argent de París, entre altres establiments d’Itàlia o Anglaterra, a més dels gironins Mes Pau Avinyonet i El Bulli amb Ferrán Adrià o El Celler de Can Roca. Planagumà ha estat assessor gastronòmic, professor de cuina creativa, col•laborador en programes de televisió culinaris i en esdeveniments gastronòmics com el Saló Slow Food de Torino (Itàlia), la demostració de Cuina Catalana en el Museu Salomon Gughenheim de Nova York, el sopar de la Fira del Llibre de Frankfurt o el Forum Gastronòmic de Girona entre uns altres. També al costat de Fina Puigdevall, propietària de Les Cols, va participar en el curs de ciència i cuina Science & Cooking impartit per la Universitat d’Harvard on van fer una ponència basada en les seves últimes recerques sobre les farines ancestrals.

pere_planaguma

 

A RESTAURANT, A DREAM

Curtmetratge | Isabel Coixet | Espanya | 2011

El restaurant Les Cols d’Olot va participar en els cursos de ciència i cuina de la Universitat de Harvard amb tres ponències sota el títol de “Viscosity”. Fina Puigdevall i Pere Planagumà van parlar de les propietats, aplicacions i altres elaboracions amb oli d’oliva.
El projecte s’enmarca en el conveni de 5 anys entre la Fundación Alicia i la universitat School of Engineering and Applied Sciences, i consisteix en la programació d’una sèrie de cursos de ciència i cuina impartits per un grup representatiu de cuiners catalans i americans.
Durant les dues primeres ponències del restaurant Les Cols, es va projectar una filmació realitzada expressament per a l’ocasió per la reconeguda cineasta catalana Isabel Coixet. En el video es reflexen diferents fragments del paisatge de la Garrotxa, imatges de Fina Puigdevall i del restaurant, així com el nou espai de celebracions i de les sensacions i emocions que pretén transmetre a través de la seva cuina. A la projecció li van posar de nom “A restaurant, a dream”.

arestaurantadream