The Visit

The Visit, presentada en primícia al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, s’estrena el dijous 3 de desembre a les 20h. al Portal 22. Entrada gratuïta.

thevisit

El reconegut director danès Michael Madsen ens sorprèn amb un inquietant relat sobre el primer contacte de la humanitat amb vida intel·ligent provinent de l’espai. La pel·lícula documenta un esdeveniment que encara no ha passat però que no per això és impossible. Quin pla tenim els humans si té lloc un fet així? Qui se n’ocuparia? Què significaria pel futur de la nostra raça? I el que és més important: estem preparats mentalment?
Des de la invenció de la ràdio i la televisió, els éssers humans hem estat enviant senyals a l’espai exterior. En anunciar la nostra existència a altres civilitzacions, les probabilitats de rebre una resposta han augmentat de forma exponencial. Per tant, ja no ens hem de preguntar què passaria si succeeix, sinó què farem quan succeeixi.

The Visit és un experiment visual i reflexiu executat amb l’objectiu de plantejar-nos dubtes. El director parteix d’una premissa clara: la immensitat de l’Univers fa probable l’existència de vida intel·ligent fora del planeta Terra. Això evidencia que existeix la possibilitat que dues civilitzacions entrin algun dia en contacte. Sobre aquesta hipòtesi, Michael Madsen no només ens obliga a interrogar-nos sobre qüestions a les quals no atorguem importància durant el nostre atrafegat dia a dia, sinó que també posa de relleu que som una civilització sovint massa obcecada en ella mateixa.

“Fa més de cent anys els humans van desenvolupar la tecnologia que ens permet comunicar-nos entre nosaltres”; des de fa relativament poc també s’està buscant la forma de comunicació amb altres civilitzacions. L’any 1977 la nau espacial Voyager inicià el seu viatge cap a móns desconeguts. A l’interior hi contenia informació amb la descripció més completa del que significa l’ésser humà. Actualment està abandonant el sistema solar. Però, institucions importants i científics de tot el món segueixen dia a dia aquesta tasca des de la Terra.

Amb The Visit descobrim biòlegs, militars, polítics, enginyers, físics, filòsofs o sociòlegs que treballen per institucions internacionals com les Nacions Unides o la NASA desenvolupant els protocols d’actuació que caldrà aplicar quan arribi el dia en què ens visitin. Protocols que tenen en compte precaucions òbvies en l’àmbit de la salut i la seguretat, però també consideracions ètiques, morals o fins i tot teològiques.
La pel·lícula construeix un esgarrifós i creïble escenari de la primera presa de contacte amb vida extraterrestre. Un film que porta els espectadors a un viatge més enllà del seu punt de vista terrestre, que revela els temors, esperances i rituals d’una espècie obligada tard o d’hora a fer front a formes de vida alienígenes que poden o no veure’ns com una amenaça. Una mirada personal a la imatge que tenim com a espècie i civilització.

TRÀILER: https://www.youtube.com/watch?v=dTo89wJpzwY

:: FITXA TÈCNICA
Dinamarca (2014) 83 min. VO en anglès subtitulada en català
Direcció: Michael Madsen
Direcció de fotografia: Heikki Färm
Edició: Nathan Nugent, Stefan Sundlöf
Producció: Lise Lense-Møller
Auxiliar de producció: Carsten Aanonsen, Andrew Freedman, Nikolaus Geyrhalter, Markus Glaser, Sami Jahnukainen, Michael Kitzberger, Wolfgang Widerhofer.
Productora: Magic Hour Films :: PREMIS I FESTIVALS
Sitges Film Festival – Espanya, 2015 Hot Docs – Canadà, 2015 Sundance – Estats Units, 2015 SXSW – Estats Units, 2015
Visions du Reel – Suïssa, 2015

:: EL DIRECTOR
Michael Madsen és artista conceptual i director de la premiada pel·lícula Into Eternity (2010). Els seus films més recentes són Halden Prison i Cathedrals of Culture, iniciada juntament amb Wim Wenders. A més, ha sigut professor convidat a la Royal Danish Academy of Art, la Danish Film School i la University of California, entre d’altres.