Jordi Cruz + Make Hummus, not War

logo

La següent sessió de Film & Cook 2013 combina un showcooking d’un xef reconegut i una pel.lícula: Hans Ovando + Drops of heaven

Es podrà veure el dijous 21 de novembre de 19.15h – 21.20h a la Sala 1 dels cinemes Aribau de Barcelona.

JORDI CRUZ

Jordi Cruz va néixer a Manresa (Barcelona) en 1978. Als 14 anys va començar a treballar en el novembre de 2004 convertint-se als seus 24 anys en el xef més jove del nostre país i el segon del món a rebre aquesta distinció. Des d’aquest moment es va convertir en una ferma promesa dins del panorama culinari espanyol.

En 2006 es va proclamar campió de la primera edició de Concurs Cuiner de l’Any (CCA), esdeveniment del que és actualment vicepresident del jurat. Al desembre de 2007 Cruz va deixar l’Estany Clar i va passar a ser gerent i cap de cuina del restaurant L’Angle de Món Sant Benet (Barcelona). Al novembre de 2008 aquest establiment va guanyar també la seva primera estella Michelin, que es manté des de llavors en la prestigiosa Guia. Al juny 2012 es trasllada a Barcelona a l’Hotel Cram. Al maig 2010, s’incorpora a l’equip directiu de l’ABaC Restaurant & Hotel, on ha aconseguit dues estrelles de la prestigiosa Guia Michelin en les edicions 2012 i 2013.
Paral.lelament al seu treball entre fogons, cal destacar que és autor del llibre «Cuina amb lògica: tècnica i conceptes en la cuina de l’Estany Clar» i, en l’actualitat, està escrivint el seu segon llibre. Actualment és jurat al programa Master Xef de TVE1 i ha estat guardonat com a Xef de l’Avenir per la Académie Internationale de la Gastronomie (Acadèmia Internacional de Gastronomia).
Al juny 2012, va obrir Ten’s Tapes Restaurant al barri del Born de Barcelona, que ofereix tapes i platets que segueixen la filosofia de l’ABaC. Referent a la seva cuina, el propi xef la defineix com a «evolutiva i inquieta, basada en el producte i on hi té cabuda tant la creativitat com la tradició». D’en Jordi Cruz cal destacar especialment la seva coherència i la seva idea pròpia de cuina d’avantguarda, més enllà de modes i tendències.

el-chef-jordi-cruz

MAKE HUMUS, NOT WAR

Documental| Trevor Graham | Austràlia | 2012 | 80 min

Pot l’amor per l’hummus ser la recepta per la pau a l’Orient Mitjà? Aquesta és la pregunta que es va fer el director Trevor Graham quan es va disposar a filmar “Make hummus not war”, un documental sobre una part del conflicte d’Orient Mitjà que no es veu a les notícies.
Un dels aliments preparats més antics coneguts a la història humana, l’hummus, és reclamat per múltiples nacionalitats d’Orient Mitjà. Per això quan en Graham es va assabentar d’un pla libanès de 2008 que consistia en demandar a Israel per actuar com si tingués drets de propietat sobre el
plat, va començar a investigar el tema.
El director parteix d’un recorregut personal per descubrir una història que implica a Israel, el Líban i Palestina lluitant sobre l’autoria i patrimoni de l’hummus. “Make hummus not war” és un viatge humorístic d’en Graham pels bars i cuines de Beirut, Tel Aviv, Jerusalem o Nova York on es serveix aquest plat. En el camí mostra una guerra a la cuina tan ferotge com qualsevol conflicte àrab-israelí.
Però aquesta guerra no té soldats, bales, míssils o tancs, nomès cigrons i hummus. En la seva aventura es troba amb una decana de la cuina a l’Orient Mitjà, Claudia Roden, amb fanàtics, colons jueus, personatges bíblics, activistes polítics, cultivadors de cigrons, novelistes i xeics àrabs pels qui l’hummus és una obsessió gairebé religiosa. Però també hi ha una història personal dins de la “guerra de l’hummus” i en Graham ens explica que el seu pare va servir com a soldat a Palestina durant la Segona Guerra Mundial i d’amants de diverses nacionalitats amb qui va compartir una gran passió culinària.

16311_1