Lloga una família, S.A.

A Japó pots llogar uns pares, un marit o un grup d’amics per fingir la vida que t’agradaria tenir. Vols saber-ne més? No et perdis aquest documental d’estrena i de qualitat el proper dijous dia 10 d’abril a les 20:30 al Portal 22 i gratis!

lloga-una-familia
El desig de sentir-se feliç és universal. Què ens fa feliços? Podem crear l’entorn ideal per aconseguir la nostra pròpia felicitat? El Documental del Mes d’abril obre una finestra a la societat japonesa que porta el concepte de la felicitat a un nivell diferent.

Hi ha dos conceptes clau que ajuden a entendre la cultura japonesa: Honne i Tatemae. Honne fa referència als sentiments i desitjos de les persones. Tatemae significa literalment «façana», és el que s’espera d’un socialment d’acord amb la seva posició i les seves circumstàncies, i sovint no coincideix amb el Honne. Lloga una família, S.A. posa en evidència fins a on és capaç d’arribar la societat japonesa per eliminar la distància entre aquests dos conceptes.

HotDocs13-RentAFamilyInc

Fa uns anys vaig llegir un article sobre coses estranyes que es poden llogar al Japó. Eren coses que no em van sorprendre molt, però evidenciaven com de diferent és Orient d’Occident. Hi havia exemples de persones que llogaven gossos per hores per tenir l’oportunitat de parlar amb altres passejadors de gossos en parcs; lloguer dels gats en cafès per a gats; es podien fins i tot llogar escarabats. Una empresa anomenada «Hagemashi Tai» (et vull animar) estava especialitzada en el lloguer de persones. Volia saber-ne més sobre això. Vaig investigar i així va ser com vaig trobar a Ryuichi, el protagonista de «Lloga una família, S.A.» . Kaspar Astrup Schröder, director.

film-Rent-A-Family-Inc

Ryuichi Ichinokawa té 44 anys, està casat, és pare de dos fills i té un dels negocis més peculiars del Japó, dedicat al lloguer de parents, amics, companys o parelles falses. La seva empresa ajuda a altres persones a ocultar els seus secrets i a Ryuichi li dóna l’oportunitat d’actuar com el pare o marit ideal que no sap ser a casa seva. Una dona lloga la seva família sencera i a tots els amics el dia del seu casament i plora mentre les seves amigues llogades d’infància li canten una cançó; una altra clienta lloga un pare perquè li doni l’aprovació a la seva parella i es puguin anar a viure junts. Són només alguns exemples d’històries reals que es poden veure al documental.

Amb un notable recorregut per festivals internacionals, Lloga una família, S.A. és una reflexió universal sobre la incomunicació humana i la pressió social de l’aparença .

 

:: FITXA TÈCNICA

Dinamarca (2012). 76 minuts

VO en anglès i japonès subtitulada en català Direcció: Kaspar Astrup Schröder
Guió: Kaspar Astrup Schröder
Producció: Mette Heide

Fotografia: Kaspar Astrup Schröder Muntatge: Adam Nielsen
So: Rasmus Winther Jensen Música: Jonas Colstrup Productora: Plus Pictures Aps

:: PREMIS I FESTIVALS

Teheran, Cinéma Vérité Documentary Film Festival, Iran, 2013
Sydney Antenna International Documentary Film Festival, Austràlia, 2013 SilverDocs AFI, EUA, 2013
Sao Paulo It’s All True Int. Documentary Festival, Brasil, 2013
Toronto Hot Docs Int. Documentary Festival, Canadà, 2013
CPH:DOX, Dinamarca, 2012.

:: EL DIRECTOR

Kaspar Astrup Schröder, nascut el 1979 a Dinamarca, és director, compositor, editor, dissenyador i artista visual. El 2004 funda a Copenhaguen l’empresa Kaspar i treballa sovint a Àsia.
Alguns dels seus documentals més destacats són Surfers City (2007), premiat al Danish Adventure Film Festival, The Invention of Dr. Nakamats (2009), seleccionat a IDFA, o My Playground (2010), sobre parkour i freerunning.