Nandu Jubany + Transfiguració + Reverie + Mr Okra

logo

La següent sessió de Film & Cook 2013 combina un showcooking d’un xef reconegut i una pel.lícula: Nandu Jubany + Transfiguració + Reverie + Mr Okra

Es podrà veure el divendres 22 de novembre de 18.10h – 19.45h a la Sala 1 dels cinemes Aribau de Barcelona.

NANDU JUBANY

Nandu Jubany neix a Monistrol de Calders, el 19 de gener de 1971. Als 18 anys ingresa com a cap de cuina a l’Urbisol, el restaurant familiar, i posteriorment treballa en altres establiments de prestigi com el Cabo Mayor a Madrid o la Fonda Sala d’Olost del Lluçanès, on s’inicia en el tractament de les carns de caça. També treballa a la cuina de Juan Mari Arzak i en el Bodegón Alejandro de Martín Berasategui. Dos cuiners marquen la seva vida i professió: Carles Gaig, en l’establiment del qual cuinava en els seus dies de descans setmanal i Faust Terra, conegut com Marcel, qui l’empeny a
començar la carrera de cuiner de restaurant gastronòmic.
La tardor de 1995, Nandu Jubany i la seva dona, Anna Orte, obren les portes de Can Jubany. Tan sol tres anys desprès d’obrir, el 1998, el restaurant i el seu xef reben una estrella Michelin.
En paral•lel a la consolidació de l’equip de Jubany Events que realitza càterings en diferents espais, el 2001 inaugura Mas d’Osor, un espai de celebracions i esdeveniments al cor del Montseny. El 2005, obre una segona sala de celebracions, El Serrat del Figarço a Taradell. L’any següent, el 2006 inaugura l’Hotel Mas Albereda a Sant Julià de Vilatorta, un hotel gastronòmic en una masia catalana del segle XVI. L’hivern de 2011 Nandu s’uneix a Carles Gaig, gran amic i colega, per a gestionar els restaurants Orígens, Arrels i Sol i Neu de l’Sport Hotel Hermitage & Spa d’Andorra.
El desembre de 2012, la Guía Repsol a Espanya atorga la máxima disticinció (3 sols) al restaurant Can Jubany.

nandu jubany

MR. OKRA

Curtmetratge | T.G. Herrington | EEUU | 2009 | 12 min

Arthur J.Robinson, àlies Mr. Okra, és un home senzill en un món complicat. A l’era del menjar ràpid, els centres comercials i els mega-mercats, Mr. Okra s’erigeix com un fort contrast davant els mercats de productes brillants del món modern i de l’alta tecnologia. El seu món és diferent, un món ple de tradició, complicat per la seva diversitat, però simple en realitat. El seu món és Nova Orleans.
En una ciutat coneguda per la seva música i menjar, Mr. Okra recorre els carrers venent verdura en el seu camió icònic. Amb la seva personalitat, s’ha convertit en un referent a Nova Orleans.
Més enllà dels clixés del carrer Bourbon, enmig de la decadència i la descomposició d’una de les ciutats més singulars d’Amèrica, Mr. Okra és un personatge d’un altre temps que viu en lo analògic mentre a fora és l’era digital.
És una mirada íntima a un dels nous personatges pintorescos que fan de Nova Orleans un lloc tan especial. «Mr Okra» és una mirada a l’ànima d’una ciutat americana.

mrokra

TRANSFIGURACIÓ

Curtmetratge | Santi Trullenque | Espanya

La becada és una de les aus de caça més cotitzades, els grans cuiners aprecien molt les seves qualitats i el valor que dóna al seu restaurant. Un dels chefs catalans que millor treballa aquest plat és Nandu Jubany (Can Jubany), protagonista d’aquest curtmetratge. Jubany repassa en aquest treball el procès de transformació d’un dels plats més representatius de la cuina de caça de Can Jubany, la becada rostida al moment amb el seu canapé.
Transfiguració” és un dels curtmetratges amb els que el cineasta Santi Trullenque pretén transmetre que l’alta cuina no és tan asèptica com molts pensen. Afirma que pocs cuiners són capaços de transfigurar la bella dama misteriosa (la becada) en un dels plats més emocionants i impactants que es poden menjar. En les seves pròpies paraules “l’energia i la passió desbordants del protagonista converteixen aquesta operació atàvica en tot un ritual de cuina contemporànea”.
Alfons Teruel és l’artífex de la fotografia en blanc i negre que afegeix més màgia al procés d’elaboració de l’au.
El curtmetratge s’enmarca dins d’un documental de gastronomia que Trullenque està preparant i que es centra essencialment en la figura de Nandu Jubany, un xef apassionat del salvatge, de la caça, del producte, de la cuina elaborada i de la tradicional a la que incorpora la seva experiència, passió i un toc de vanguàrdia.

film-transfiguracio