Premi a la salvaguarda del patrimoni arquitectònic

Volem manifestar el nostre agraiment a la Comissió de Salvaguarda del Patrimoni de l’Institut d’Estudis Vallencs que va decidir atorgar el 29è premi a la Salvaguarda del Patrimoni Arquitectònic 2013 en la modalitat d’iniciativa privada als germans Joan, Rafel i Enric Castells Ferré per la restauració de la casa coneguda com a Ca Florensa i situada al número 22 del Portal Nou de Valls, convertida en el Portal 22.

El jurat ha valorat especialment la curosa rehabilitació de l’edifici, obra de l’arquitecte Josep M. Vives Castellet (1888-1954), del qual l’any 2013 s’ha commemorat els 125 anys del seu naixement amb la voluntat de posar en valor la seva figura i la seva obra. S’ha destacat també el respecte pels elements arquitectònics i decoratius originals i la seva integració en el resultat final, fet que ajuda a entendre el patrimoni no com un llast sinó com un valor afegit a la pròpia activitat, en aquest cas la restauració.

sostre_restauracio_portal22

Dos dels requisits bàsics que l’Enric, el Joan i el Rafel consideraven que havia de complir el local on volien portar a terme el projecte era que estigués ubicat al barri antic de Valls i que tingués un encant especial. Es tractava de donar vida a un espai en desús, peculiar i amb personalitat i alhora contribuir a donar una mica més de vida al barri vell de la nostra ciutat.

Durant la cerca de l’espai, es va realitzar un treball de camp exhaustiu. Això va permetre descobrir que Valls disposa un patrimoni impressionant amb un potencial enorme.
Part d’aquest patrimoni ha caigut i ja s’ha perdut per sempre i una altra part encara es manté d’empeus esperant que algú li torni a donar l’esplendor que havia tingut temps enrere.
Tan de bo que aquest premi servís per animar a tirar endavant iniciatives que permetin recuperar, mantenir i obrir les portes a espais singulars i preciosos de la nostra ciutat per a que tots en poguem gaudir.

sostre_portal22

Aquest premi va dedicat a tots els professionals que han participat en la restauració de l’espai: paletes, electricistes, fusters, pintors, fent especial esment a l’Anna Pluvinet, l’Anna Valls i la Marina Prats que es varen encarregar de la restauració i que van deixar com nous els sostres originals. Una tasca delicada que van resoldre de forma excel.lent.

façana_vella_terrassa

façana_terrassa_portal22