Zoran i els tigres del gol

El proper dijous 3 de juliol no et perdis aquesta increíble, però real, història.
Dijous 3 de juliol a les 20h. entrada gratuïta.

Zoran i els tigres del gol cartell portal22

Després d’una llarga guerra civil de 50 anys, el juliol de 2011 Sudan del Sud esdevé independent. El país està devastat, amb greus problemes socials, polítics, econòmics i relatius a infraestructures. La tasca de construcció de la nova nació serà llarga i complexa. I un dels primers passos a fer, segons el govern sud-sudanès, és la creació d’una selecció de futbol nacional que situï Sudan del Sud a primera línea del mapa internacional.

Zoran i els tigres del gol_portal22

Per fer-ho, es pren una decisió arriscada: contractar l’entrenador serbi Zoran Djordjevic, un visionari de mètodes i formes molt poc convencionals, que ha estat darrere de les seleccions de Bangladesh, Filipines, Kuwait o el Yemen. Però ningú avisa a Zoran de la dificultat de construir un equip des de 0 en un dels països amb els índexs de desenvolupament més baixos de tot el món.
Zoran i els tigres del gol segueix l’equip de Zoran durant el seu primer any de vida, des de la recerca de jugadors en terres salvatges, fins a la compra de la mascota de l’equip – l’ovella Champion – passant per la construcció de les porteries del camp.
Però quan el Sudan del Sud perd els ingressos procedents del comerç del petroli que suposen un 98% del finançament del país, l’Estat entra en una profunda crisi financera, i el pressupost ja ínfim de què disposava la selecció de Zoran es queda a 0. L’entrenador emprèn llavors una lluita molt més amarga que l’esportiva, una guerra oberta contra els funcionaris públics fent gala del seu peculiar estil agressiu i dictatorial. Sota una pressió molt intensa, l’equip lluita per poder participar a la seva primera competició internacional, remant contra la malària, la pobresa i fins i tot la mort.
Un retrat fascinant i ple d’humor negre sobre el naixement d’una nació i sobre un personatge extravagant i extrem que afirma sense complexes que quan era jove era un killer (un “matón”), però que ara encara és un tigre i que vol que els seus jugadors actuïn com a tals: agressius i poderosos. El problema: a l’Àfrica no hi ha tigres… i mai no n’hi ha hagut.

:: Fitxa tècnica
Direcció: Sam Benstead
Producció: Brian Hill, Liesel Evans
Muntatge: James Gold
Fotografia: Sam Benstead
So: Matt Skilton
Música: Jack C Arnold
Productora: Centrury Films

:: Premis i Festivals
IDFA – Països Baixos, 2013
DocsBarcelona – Catalunya, 2014
 
:: El Director
Després d’estudiar filosofia a la Universitat d’Oxford, Sam Benstead va començar la carrera en televisió en desenvolupament. Després d’uns anys va passar a ser cap de Desenvolupament a Atlantic Productions i després a OR Media. El seu primer documental per a la televisió del Regne Unit, Garden That Changed The World, va ser un èxit al prime time de la cadena BBC2 i va guanyar el premi a NFT per la seva cinematografia. El seu segon documental, Spies Beneath Berlin, va guanyar el premi Golden Camera al US International Film Festival.